Mi is az a teljes spektrumú fény?

A teljes spektrumú világítás rövid története.

Az ötlet több mint 50 évvel ezelőtt született meg. A huszadik század elején az USA haditengerészete olyan módszerek után kutatott, amelyek segítenek leküzdeni a tengeralattjárókon igen gyakran kialakuló betegségeket, melyeknek oka az volt, hogy a legénység napokig, hetekig, sőt akár hónapokig nélkülözte a természetes napfényt.

Végül a NASA megalkotta az első természetes napfényt szimuláló, UV fényt kibocsátó fénycsövet, így segítve a legénység egészségének megőrzését, anélkül hogy tényleges napfény érné őket.

Az 1950-es évek elején Dr. John Ott a teljes spektrumú világítással tett hírnévre szert, amikor kifejlesztett egy módszert a növények növekedésének lassított felvételére egy Walt Disney® produkció számára, amit zárt térben kellett forgatni.

Eleinte a növények nem hoztak virágot és aztán el is pusztultak, mert nem érte őket elegendő napfény; végül is ez vezetett egy új, kifejezetten erre a célra kifejlesztett világítási tartomány létrehozásához.

Kezdetben csak kevesen engedhették meg maguknak a drága, speciális célokra kifejlesztett fénycsöveket, de manapság az emberek tudatosabbá váltak.

Végül is hány olyan terméket ismer, ami ilyen nagy erejű változást hoz az életébe és eközben anynyira egyszerű és könnyen megvalósítható akár egy izzócsere az otthonában vagy az irodában.


A spektrum vizsgálata – A Viva-Lite® előnyei

A teljes spektrumú fény valódi jelentése: „a napfény teljes spektruma, ami a Földön ér minket”. Abból, hogy évmilliók folyamán e különleges fény alatt fejlődtünk ki, arra lehet következtetni, hogy ez a spektrum ideális, egyenletes és egészséges az emberi testre és lélekre nézve, és valóban az is.

Mindannyian érezzük a különbséget a között, ahogyan egy napsütötte napon érezzük magunkat, szemben a borús napokon előforduló hangulatváltozással. Ezt a napfény és a mesterséges fény spektruma közötti eltérések okozzák.

Ha megnézünk egy lámpát, és azt hisszük, hogy fehér a fénye, az nem jelenti azt, hogy a spektruma a szivárvány mind a hét színét tartalmazza.

Köztudott, hogy a TV képernyők és a monitorok sokmillió színárnyalatát csupán a három szín: a piros, a zöld és a kék kombinációja hozza létre. Mivel azonban nem vagyunk képesek meglátni a fényforrás mögött a valódi spektrumát, így nem szoktuk megkérdőjelezni, így nem is vagyunk tudatában annak, hogy a közönséges fénycsövek és az energiatakarékos lámpák spektruma szintén csak ezt a három színt (RGB) tartalmazza és sötét azokon a részeken, ahol a Viva-Lite® színes.

De ahhoz, hogy jól lássunk és jól érezzük magunkat, szükségünk van a fény összes hullámhosszú összetevőjére. Így hát a Viva-Lite® célja, hogy egy egyenletes, folytonos spektrumú fényforrást biztosítson ügyfeleinek, amely nem túl magas, s nem is túl alacsony színhőmérsékletű és fényvisszaadása a lehető legközelebb van a Napéhoz.

Light Spectrum Comparison

A hagyományos lámpák spektruma nem folytonos (3- sávos), azokon a részeken, ahol a Viva-Lite® spektruma színes, míg az előbbié sötét.

A Viva-Lite® teljes spektrumú lámpa folytonos spektrummal rendelkezik, amelyben jelen van a látható fény valamennyi hullámhossza.


„A fény láthatatlan, ezért magától érthetődőnek tekintjük, de ha a fehér fény mögé tekintünk, a spektrum összes színét megcsodálhatjuk, hirtelen ráeszmélünk, a fehér nem is fehér."


Margit Brusda, társalapító, Viva-Lite®


Miért fontos a teljes fényspektrum?

Az élet- és munka körülményeink hatalmasat változtak az elmúlt 100 év során. Miközben korábban a legtöbb ember a szabadban dolgozott – például a farmerek – teljesen normális volt, hogy mindenki ki volt téve a természetes napfénynek. A napunk közel 90%-át töltöttük kint és csupán 10 vagy annál kevesebb százalékát zárt térben. Nem úgy, mint ahogyan ma:

  • Az foglalkozások és a társadalom megváltozott: a munkaidőnk legfőképpen a négy fal között zajlik.
  • Irodák, otthonok, bevásárló központok stb minden duplaüvegezést és energiahatékony építészeti megoldásokat használnak: általában teljesen el vagyunk zárva a természetes fénytől.


Ennek eredményeképpen napjaink átlagosan kevesebb, mint 10%-át töltjük a szabadban és sokan közülünk már nem tudják a napi természetes fény adagjukat megkapni. Erre nem csak azért van szükségünk, hogy meglegyen a napi „jó kedv“, hanem tisztán fiziológiai okokból is. Egyes tartományai a Nap spektrumainak elengedhetetlenek, hogy fenntartsuk egészségünket és a testi funkcióink egyensúlyát a hormonkibocsátás irányitásával. A nap teljes spektrumainak egy része (pl UV) nem található meg a normál izzólámpákban, vagy a legtöbb energiatakarékos lámpában vagy fénycsőben.


"De legalább arra rájöttünk, hogy a fény is egy élelmiszer, mint a normál ételek, és ahogyan, a kiegyensúlyozatlan étrendünk beteggé tesz minket, úgy a nem megfelelő világítás is azzá tehet és csupán a megfelelő világítás őrizehti meg egészségünket. A kutatás ezen a téren már jelentős lépéseket tudhat magának, de még midnig sok a tennivaló."

J. Ott: Risk Factor Artificial Light – Stress due to incorrect illumination

 

Akik aggódnak amiatt, hogy ki vannak téve az UV sugárzásnak, nem szabad elfelejteniük, hogy minden a mértéken múlik. Körülbelül 15 percnyi napfény szükséges ahhoz, hogy megkapjuk a napi D vitamin adagunkat, amelyet a testünk felhasználhatóvá alakit. Sajnálatos módon még ez a nagyon minimális adag sem könnyen elérhető a mai iparositott társadalmunkban. Köztudott, hogy ez a hiány vezet számos krónikus és széles körűen terjedő betegséghez, mint pl. A csontritkulás*.

"Több orvosi kísérlet is igazolta, hogy a szervezetünkben zajló számos élettani folymathoz szükségük van egy minimum UV sugárzásra."


K. Staniek: Twilight – Ecology of Artificial Brightness.

 

Bármely terméket is választod, a Viva-lite lámpák egy kiegyensúlyozott fényforrást biztosítanak, beleértve a lehető legfolytonosabb spektrumot és a napfényhez lehető legközelebb lévő színvisszaadást.


A spektrum vizsgálaton kívül, ha rápillantunk a Viva-Lite® teljes spektrumú lámpák színhőmérsékletére (Kelvin fokban) láthatjuk, hogy természetes hasonlóságot mutat a nap színhőmérsékletével:

 

Normál energiatakarékos izzó fényénél készült kép, ± 3000 Kelvin fokos színhőmérséklettel. Viva-Lite® teljes spektrumú lámpa fényénél készült kép, ± 5500 Kelvin fokos színhőmérséklettel.


"A természetellenes világítás típusának befolyása van az iskolába járó gyerekek depressziós viselkedésére a téli hónapokban (hangulatváltozások, energiahiány, megnövekedett étvágy, ingerlékenység, nagyobb mértékű aggódás, mint ahogy az évszakok változása kapcsolatban áll az érzelmi zavarokkal – úgy ismert, mint SAD vagy téli depresszió) amely hatással van a motivációjukra a tanulás terén. Teljes spektrumú világítás alatt, a depressziós tünetek a tanulók között jelentős visszafejlődést mutattak a fehér fénycsöves világítással szemben."


W. Tithof: The Effects Of Full Spectrum Light on Student Depression as a Factor in Student Learning Dissertation (Waiden University).


Tudj meg még többet:


Reméljük tetszett a látogatás a Viva-Lite honlapján és örömmel vesszük a Hozzászólások-at.

* a D vitamin hiány következményeiről és független kutatási eredményekről bővebben olvashatsz Dr.Holwick honlapján.

ord pic
day_pic
viva_pic

Színkép összehasonlítás


Hagyományos fényforrás színképe


A Nap színképe


Viva-Lite® termékek színképe


Ez a rövid összehasonlítás megmutatja egy normál energiatakarékos lámpa vagy neoncső hiányosságait a fényspektrumban, ha összehasonlítjuk a Nappal. A Viva-Lite® teljes spektrumú fényforrások ezeken a helyeken kitöltik ezeket a hiányokat egy speciális erre kifejlesztett gyártási folyamat használatával.